bedrijfs logo
Hypotheek & Verzekering

Mocht men onverhoopt voortijdig komen te overlijden, arbeidsongeschikt of werkeloos raken ook dan is het belangrijk dat men de hypotheeklasten kan blijven opbrengen, zodat men in de woning kan blijven wonen. Indien men de lasten niet kan betalen door een te laag inkomen, dan is het mogelijk dat de woning wellicht noodgedwongen verkocht dient te worden. Zeker bij aanvang is dan de kans op een rest-schuld (verschil tussen verkoopwaarde en hypotheek) zeer hoog, aangezien de waarde van de woning vaak lager is dan de hypotheek. Indien de hypotheek met NHG is afgesloten, is het overigens onder bepaalde voorwaarden mogelijk dat deze rest-schuld wordt overgenomen door de de stichting.  Voorkomen is overigens in dit geval beter dan genezen.

Overlijdensrisicoverzekering

Om ervoor te zorgen dat bij voortijdig overlijden gedurende de looptijd van de hypotheek uw partner in de woning kan blijven wonen,kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In de meeste gevallen wordt deze verzekering door de banken zelfs verplicht gesteld. 

Ook indien er geen partner in de woning blijft wonen, is het van belang dat de nabestaanden  niet met een restschuld worden opgezadeld. In dat geval is het raadzaam om de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering zo afstemmen dat de hypotheek
circa 10% onder de verkoopprijs van de woning uitkomt.

Woonlastenverzekering

Alhoewel een overlijdensrisico in de meeste gevallen door de bank verplicht wordt gesteld, is de kans om arbeidsongeschikt of werkeloos te worden velen malen groter. U dient zich dan te realiseren dat uw inkomen circa 30% lager kan uitvallen.Om dit risico te verzekeren kunt u een woonlastenverzekering afsluiten. Sommige hypotheekverstrekkers geven zelfs een korting
op de rente bij het afsluiten van de hypotheek.

Zeker indien uw woning maximaal is gefinancierd op beide inkomens is een woonlastenverzekering aan te raden.
Indien u niet te veel premie wilt betalen maar het risico toch wenst af te dekken, dan kunt u wellicht overwegen om de looptijd van de verzekering niet voor de gehele duur van de hypotheek af te sluiten, maar bijvoorbeeld voor een periode van 10 jaar. Mocht u na 10 jaar arbeidsongeschikt of werkeloos raken, dan is de kans groot dat het inkomen met inflatie is gestegen en de woonlasten dan beter zijn op te brengen. Mocht het inkomen niet zijn gestegen dan dient u wel weer een nieuwe verzekering af te sluiten. U dient zich dan wel te realiseren dat naarmate u ouder wordt de kans groot is, dat u voor bepaalde gebreken in de nieuwe polis wordt uitgesloten.

Helaas zijn de woonlastenverzekeringen de laatste jaren negatief in het nieuws gekomen door de hoge provisies (soms wel 75% van de koopsom ) en de vele uitsluitingen, waardoor deze polissen volgens verenging eigen huis destijds geen toegevoegde waarde aan de consument konden bieden.

Gelukkig zij de laatste jaren de polisvoorwaarden van deze verzekeringen aanzienlijk verbeterd en werken diverse intermediairs op basis van een vaste vergoeding per polis, waardoor het product zeker een goede aanvulling is op het inkomen bij het afsluiten van een hypotheek.

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling) overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Plan hier jouw afspraak
Of bel 088 7800000
Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 21:00

Weekenden en avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

Kifid

300.011052
AFM 12016288
KVK 24374445
Volg ons op social media
Deel deze pagina