Dekking

Bij een rieten dak verzekering wordt eventuele schade aan de 'opstallen' gedekt. Hieronder wordt verstaan: de woning en de grond waarop deze staat (het perceel) en alles wat daarmee 'aard- of nagelvast' verbonden is. Denk aan het toilet, je parketvloer, de keuken, enz. Onder de dekking vallen ook bijgebouwen en tuinafscheidingen. Let op: funderingen en glas vallen er buiten en zijn vaak apart bij te verzekeren. Verder behoort alles wat los staat (verhuisbaar is) onder de inboedel en daarvoor kun je een aparte inboedelverzekering afsluiten.

Rieten Dak Verzekering

Rieten daken zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook een kostbare investering. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw rieten dak goed beschermd is tegen onverwachte schade. Een rieten dak verzekering biedt uitgebreide dekking voor schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, inbraak stormschade en waterschade aan je eigen koopwoning.

Waarom een rieten dak verzekering?

Een rieten dak is een uniek kenmerk van uw huis en kan bijdragen aan de waarde ervan. Helaas is het ook een kwetsbaar onderdeel van uw woning en kan het schade oplopen door verschillende oorzaken.

Een rieten dak verzekering  of woonhuisverzekering is aan te raden voor iedereen die een eigen woning heeft. Voor de meeste mensen is een huis namelijk hun kostbaarste bezit. Heb je voor de aankoop een hypotheek afgesloten dan is een rieten dak verzekering zelfs verplicht. Dit geeft je bank of andere geldverstrekker de zekerheid dat je de hypotheeklening kunt blijven terugbetalen, ook als er (ernstige) schade aan je woning zou ontstaan.

Onder- en oververzekerd

Stel dat je woning door brand volledig wordt verwoest. Meer schade aan je huis is in feite niet mogelijk. Om schadeloos gesteld te worden, zou je woning compleet opnieuw, op dezelfde plek gebouwd moeten worden. Deze herbouwwaarde vormt een belangrijk uitgangspunt bij de opstalverzekering. Als de verzekerde waarde lager is dan de herbouwwaarde, ben je onderverzekerd. Ook beperktere schades dan een 'total loss' worden dan niet geheel uitgekeerd. Als verzekerde waarde hoger is dan de daadwerkelijke herbouwwaarde heb je dat probleem niet. Je bent dan oververzekerd. Alleen heb je dan wel al een tijdje meer premie betaald dan nodig was.

Indexatie

Er is een grote kans dat de herbouwkosten van je woning toenemen, in de loop van de tijd. Alleen al door de inflatie. Daarom is het verstandig dat je regelmatig controleert of de verzekerde waarde nog overeenkomt met de werkelijke herbouwwaarde. Vaak heeft een opstalverzekering de mogelijkheid van 'indexatie'. Kies je voor indexatie dan wordt de verzekerde waarde van de opstalverzekering jaarlijks een paar procent verhoogd. Wij raden een opstalverzekering met jaarlijkse indexatie daarom meestal aan.

Heb je het lezen van dit alles nog meer vragen? bel 088 7800000 / 0622051740

Waarom Zinex 

Het verzekeren van een huis met een rieten dak is soms lastig. Als je een rieten dak op je huis hebt, betaal je vaak meer premie. Ook zijn verzekeraars steeds terughoudender in het accepteren van een aanvraag voor een woning met een rieten dak.

Het verzekeren van Rieten Daken is ons specialisme.
Dus neem contact met ons op 088 780000 voor een offerte op maat en advies voor uw rieten dak of sluit direct online af.

Rietendak Verzekering B & B

Woonhuisverzekering (rietendak) speciaal voor uw bed en breakfast & verhuur:

  • Uitstekende dekking en premie 
  • Verhuur aan een particulier huishouden. Hierbij gaat het om langdurige verhuur; verhuur van het woonhuis aan toeristen is niet verzekerd
  • Woningruil voor vakantiedoeleinden als dit niet langer is dan totaal 6 weken.
  • Alleen verzekerd als uw B&B maximaal twee kamers telt en in totaal
    maximaal vier slaapplaatsen;

Woonpakket
met garantie tegen onderverzekering
niet uitstellen maar nu regelen !
Gezinssamenstelling
Alleenstaand
Alleenstaand met kinderen
Gezin zonder kinderen
Gezin met kinderen
Netto maandinkomen hoofdkoswinner
Tot en met 1000 euro
1001 tot 2000 euro
2001 tot 3000 euro
3001 tot 4850 euro
4851 tot 5880 euro
5851 tot 7000 euro
7001 tot 8350 euro
Meer dan 8350 euro
Verdiepingsvloeren
Hout
Beton
Overig
Monumentaal pand
Nee
Ja
Woningtype
Appartement
Tussenwoning
Twee onder 1 kap woning
Hoekwoning
Vrijstaande Woning
Buitenmuren
Hout
Steen
Houtskelet met buitenmuur van Steen
Houtskelet met buitenmuur van hout
Deels hout, deels kunstof
Metaal
Deels steen, deels metaal
Deels metaal, deels kunstof
Glas op Beton
Glas op metaal
Dakbedekking
Pannen
Bitumen
Mastiek
Riet
Deels hard, deels stro
Golfplaten
Metaal
Deels metaal, deels kunstof
Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Nieuwsbericht
30 maart 2023

Is een rieten dak gevaarlijker dan een normaal dak op je woning?


Het dak van de afgebrande woning in Brandwijk dat is verwoest

De grote brand die woensdagochtend een woning verwoestte in Brandwijk, woedde in een woning met een rieten dak. Maar is een rieten dak dan ook gevaarlijker dan een normaal pannendak? En is een rieten dak verzekering voor een woning duurder?De brand ontstond woensdagochtend vroeg in een koelkast in de ruimte waar de dieren verblijven. Al snel daarna sloeg de brand over naar het rieten dak, waarna het vuur om zich heen greep. Hoe gaat de brandweer zo'n brand om?
Brandweer-team voor rieten daken

Een speciaal team, de 'rietkapbrandbestrijdingseenheid', wordt door de aanwezige brandweermannen opgeroepen als het blijkt te gaan om een woning of boerderij met een rieten dak. Dit team heeft speciale gereedschappen en de kennis en ervaring om met deze branden om te gaan. "Ze maken dan een brandsleuf in het dak, zodat andere delen van de constructie gespaard blijven", legt Jolanda Muns van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid uit. "Maar in het geval van deze brand verspreidde het zich zo snel, dat we dat team weer hebben afgebeld."De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werkt voor de inzet van zo'n team samen met de regio's Rotterdam-Rijnmond en Hollands Midden. "Zelf hebben we in de regio niet zo'n team, dus hebben de teams een iets langere aanrijtijd. Gelukkig heeft het de lokale brandweer altijd genoeg kennis en kunde van zulke situaties om de juiste eerste stappen te nemen".

Rieten daken zijn populair

Niet alleen bij oude, maar ook bij nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van rieten daken. "Rieten daken hebben een hoge isolatiewaarde, zijn duurzaam en zien er natuurlijk gewoon mooi uit", zegt Joost Kreuger van de Vakfederatie Rietdekkers, waar ongeveer 175 rietdekkers bij zijn aangesloten. Bij moderne rieten daken zijn volgens hem de risico's op brand niet groter dan bij een normaal pannendak: "Bij moderne rieten daken wordt er gebruik gemaakt van een speciale constructie, een zogeheten schroefdak. Daarbij wordt het riet op platen geschroefd. Zo zit er geen zuurstof tussen het riet en de constructie en is een mogelijke brand beter te beheersen. Sinds de jaren '70 wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van deze moderne dakconstructies, maar omdat dit een woning van voor die tijd betrof, is bij deze woning sprake van een traditioneel dak."Tekst gaat verder na de video over de brand in Brandwijk   1080p geselecteerd als afspeelkwaliteit00:00Felle brand verwoest woonboerderij in Brandwijk. (ZHZ actueel / Rijnmond)

Verschillende soorten rieten daken

Het grote verschil met een traditioneel gebonden rieten dak is dat je bij een modern dak vanaf de binnenkant het riet niet kunt zien. "Bij een traditioneel gebonden rieten dak kan dat vaak wel: daar kijk je vanaf de binnenkant tegen de rietbundels aan." Volgens Kreuger is het brandgevaar bij oude, traditionele rieten daken dus wel hoger dan bij moderne varianten of een pannendak. Hij verwijst naar de brand in Plaswijckpark, waar begin dit jaar het theatergebouw in vlammen op ging. Ook daar lag een traditioneel rieten dak op, waardoor de brand snel om zich heen kon grijpen.

Verzekeraars denken mee

Ook verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende soorten rieten daken. Volgens Independer verzekeren woonverzekeraars niet zomaar alle woningen met rieten daken. Bij riet dat op platen geschroefd of gespijkerd wordt, is het risico lager, waardoor verzekeringen niet veel duurder hoeven zijn, maar bij traditioneel gedekte daken is dat risico veel hoger. Martijn Kleijn, inspecteur bij Rietpolis - een verzekeraar die gespecialiseerd is in het verzekeren van rieten daken - onderschrijft dat. Volgens hem is er bij het verzekeren van een modern schroefdak weinig premieverschil met een gewoon pannendak, maar ligt bij een traditioneel dak de premie soms tot wel 2,5 keer hoger."Een traditioneel rieten dak gaat binnen vijftien minuten verloren. De brandweer bellen helpt wel, maar het dak is dan vaak al vergaan", aldus Kleijn. Meestal zit een ongeluk in een klein hoekje: een vonkje, kortsluiting of een vuurpijl die nog niet helemaal uit is kunnen het dak al in brand steken. Daarom investeert het bedrijf van Kleijn ook in preventie en voorlichting: bij het afsluiten van een verzekering komt Kleijn zelf bij het pand langs om allerlei zaken te controleren. Zo moet het dak goed onderhouden zijn en adviseert hij een jaarlijkse schoorsteenreiniging. "Bij huizen met een rieten dak stellen we ook verplicht dat mensen een vonkenvanger plaatsen in de schoorsteen, zodat grote vonkjes niet naar buiten vliegen". Ook bij Interpolis is zo'n vonkenvanger verplicht, zegt Thijs Rösken. "Als je die vonkenvanger niet plaatst en er ontstaat brand via de schoorsteen, bijvoorbeeld omdat er vonkjes naar buiten komen, dan wordt de schade niet gedekt."Het dak brandde snel af© video ZHZ actueel

Tips voor brandveiligheid

Volgens Kleijn zijn er nog veel traditioneel gedekte rieten daken in de regio. "Daarom zie je ze ook regelmatig in het nieuws." Hij adviseert om, zelfs als je een gewoon pannendak op je huis hebt, maatregelen te nemen om je woning brandveilig te maken. "Plaats bijvoorbeeld rookmelders, en plaats er dan ook één in de meterkast. Het is daarnaast een goed idee om zo weinig mogelijk verlengsnoeren te gebruiken."De gouden tip, als je een rieten dak hebt: "Hang een brandblusser of een brandhaspel op. Dan kun je er vlug bij zijn als er toch brand uitbreekt. Maar laten we voorop stellen dat het echt niet eng is om in een traditioneel gedekte woning te wonen. Het geeft juist veel sfeer en met de juiste preventieve maatregelen is het erg leuk en veilig om in zo'n woning te wonen!"

bron :  https://www.rijnmond.nl/nieuws/1181366/is-een-rieten-dak-gevaarlijker-dan-een-normaal-dak-op-je-woning

Meer lezen
Nieuwsoverzicht
Financiële begrippenlijst

Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.

Financiële begrippenlijst
Wat valt onder bijkomende kosten?

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. 

Meer lezen

Wat is een hypotheek?

Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.

Meer lezen

Wat kan ik meer lenen met een energiebespaarbudget?

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. 

Meer lezen

Hoe zit dat met de (vrijstelling) overdrachtsbelasting?

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.

Meer lezen

Wat betekent een hypotheek voor mijn belastingaangifte?

Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’. 

  • Box 3 kijkt naar je vermogen: het verschil tussen je bezittingen en schulden.
  • Box 2 kijkt alleen naar inkomen uit een ‘aanmerkelijk belang’ in een onderneming
  • In Box 1 zit het zogenaamde ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Hierin valt bijvoorbeeld je salaris, een uitkering en winst uit je onderneming. In deze box kom je ook je (eerste*) eigen woning en je hypotheek tegen 

Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op. 

Meer lezen

Bekijk alle financiële begrippen
Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Plan hier jouw afspraak
Of bel 088 7800000
Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 21:00

Weekenden en avonduren op afspraak

Kantoorgegevens

Kifid

300.011052
AFM 12016288
KVK 24374445
Volg ons op social media
Deel deze pagina